Figové chutney so slivkami a chilli, recept
Figovníku sa veľmi dobre darí aj v našich podmienkach a vypestovať si toto chutné exotické ovocie už nie je vôbec problém. Klasický figový džem určite poznáte, ale stojí za to vyskúšaj aj netradičnú slanú verziu. Figové chutney je veľká pochúťka a rozhodne si ho musíte pripraviť. Táto hustá omáčka a kúskami fíg je ideálna aj na grilovačku. Figové chutney so slivkami a chilli, recept rozhodne musíte vyskúšať. Uvedené množstvo vám postačí na 3 malé poháre. Figové chutney skladujte v chladničke maximálne 2 týždne. Tak si oblečte kuchynskú zásteru a pustite sa s nami do varenia 🙂
Na výrobu figového chutney budeme potrebovať:
– 2 červené cibuľa
– 4 slivky
– 12 domácich fíg
– 2 ČL škorice
– 2 ČL čerstvý zázvor
– 100 ml červeného vínneho octu
– 150 ml balsamica
– limetka a citrón – kôra aj šťava
– 200 g hnedého cukru
– čerstvé chilli
– soľ
– olej
Kvalitné drevené hračky pre deti
Figové chutney recept ako na to
Postup je veľmi jednoduchý a príprava figového chutney vám nezaberie viac ako 30 minút. Na zohriaty olej dajte na drobnejšie kúsky nakrájanú cibuľku a povarte 10 minút. Potom pridajte škoricu, nasekaný čerstvý zázvor, červený ocot, balsamico. Nastrúhajte kôru z BIO limetky a citróna a pridajte z oboch aj šťavu. Do hrnca dajte aj 200 g hnedého cukru a nakrájané slivky a figy:
TIP: ako servírovať figové chutney
Táto omáčka sa hodí na letnú grilovačku, podávajte ju k mäsu, ku grilovanej zelenine alebo steaku. Rovnako dobre si ju vychutnáte aj k rôznym druhom syra, ktorý použijete ako predjedlo alebo ako jednohubky na párty. Domáce paté alebo paštéta z kačacej pečienky, čerstvo upečený kváskový chlieb a figové chutney je však úplne neodolateľná kombinácia, ktorú nemôžete vynechať.
Figové chutney už teraz vonia skvele. Čerstvé figy, škorica a citrusy sú neodolateľná kombinácia. Všetky prísady v hrnci zamiešajte a na miernom ohni varte 20 minút. Nechajte zovrieť a počas varenia občas premiešajte. Figy sa rozvaria a zmes krásne zhustne. Po 20 minútach varenia je figové chutney hotové. Pridajte soľ a všetko dobre zamiešajte. Ak preferujete zmes bez väčších kúskov, pokojne ju teraz v hrnci rozmixujte. Nám tam však tie kúsky fíg chutia, preto chutney nemixuje. Pridajte nasekanú chilli papričku, samozrejme podľa chuti ale chilli určite nevynechajte. Chutney musí byť pálivé, sladké, kyslé a slané. Teraz už len naplňte pripravené poháre a nechajte vychladnúť.
Záver
Figová sezóna pomaly končí. Využite preto poslednú úrodu a vyskúšajte výrobu chutney. Slivky môžete vymeniť napríklad za jabĺčko alebo hrušku z vašej záhrady a určite nič nepokazíte. Prekvapte rodinu a pripravte im na obed steak s týmto chutney a možno figy v tejto podobe zachutia aj tým ktorí čerstvé figy nemajú radi. Takéto figové chutney je ideálny darček pre muža na narodeniny alebo na Vianoce.
Ak sa vám náš fotonávod Figové chutney so slivkami a chilli, recept páčil, nezabudnite si nás pridať aj na Facebooku. Viac inšpirácií nájdete aj na našom Instagram, Pinterest a Youtube. Sledujte aj našu kategóriu kreatívnych návodov a postupov, kde budú neustále pribúdať nové a originálne návody.
Najnovšie články z blogu: